لوله های اسپیرال فولادی

لوله‌ی اسپیرال، یکی از انواع لوله‌های پُرکاربرد است که در صنایع مختلف، دارای کاربردهای متفاوتی است. این لوله‌های فولادی به صورت مارپیچی از ورق‌های فولادی با ضخامت متفاوت، تولید می‌شود و به دلیل ویژگی‌های بی‌نظیر آن، از این لوله‌ی فولادی در صنایع گاز و نفت نیز استفاده می‌شود. در ادامه می‌خوانیم لوله‌ اسپیرال چیست و با ویژگی، مشخصات فنی، روش تولید و کاربرد آن آشنا می‌شویم

همان طور که گفته شد، این نوع لوله‌ی فولادی، به صورت مارپیچی از ورق‌های فولادی با ضخامت‌های مختلف تولید شده است

فضای داخلی این لوله ، سطح صاف و یکدستی دارد تا زیان ناشی از اصطکاک را کاهش دهد و این لوله را برای انتقال سیالات مناسب سازد ؛ روی سطح خارجی لوله ایپیرال فولادی، یک درز جوش‌خورده به صورت مارپیچ وجود دارد که باعث شده مقاومت ۲/۵ برابری ، نسبت به لوله‌ی درزمستقیم یا لوله‌ی جوشی را داشته باشد . جوش‌خوردگی یا همان درزهای مارپیچی روی سطح لوله‌ی اسپیرال، باعث شده تا این لوله، حد اکثر استحکام و مقاومت در برابر فشار را داشته باشد.
علاوه بر جنس لوله‌ی اسپیرال، طول آن نیز متنوع و دلخواه است؛ اما رایج‌ترین طول این لوله ۲۰ فوت و در ایران ۶ -۱۲ متر است تا در حمل و نقل به مشکل نخورد. به طور کلی، سایزبندی لوله‌ی اسپیرال به این صورت است که در سایزهای ۵ تا ۱۲۰ اینچ موجود است

استاندارد AWWA-C200 برای لوله‌های آب و همچنین استاندارد API-5l یا IPS-MPI190 یا PLD III برای لوله‌های مورد نیاز برای صنایع نفت و گاز، به کار برده می‌شوند.

این لوله‌ها، در سایزها و ضخامت‌های گوناگون ساخته می‌شوند و سطح داخل و خارج آن‌ها با مواد ضد خوردگی مثل اپوکسی مایع، پلی اتیلن سه لایه، بیتوسیل و … پوشیده می‌شود.

مزایای لوله های اسپیرال فولادی :

تصفیه‌ی راحت‌تر
نشت هوای کمتر
شکل‌پذیری بسیار زیاد
استحکام و مقاومت بالا
استفاده‌ی کمتر از فلنج‌ها
اندازه‌گیری آسان‌تر جریان هوا
تولید لوله با قطر زیاد تا ۱۲۰ اینچ
استحکام زیاد در برابر شکست و ترک
عدم وجود محدودیت در طول لوله‌ی اسپیرال
تولید‌شده در جنس‌های متفاوت برای کاربردهای گوناگون
هزینه‌ی تولید بسیار پایین نسبت به سایر لوله‌های درزجوش

کاربرد لوله های اسپیرال فولادی :

از لوله‌های اسپیرال در صنایع گوناگونی مانند:
صنعت نفت و گاز، برق، شیمیایی، انرژی حرارتی، آب و فاضلاب ، ساخت پل و سازه‌های فلزی و همچنین دفع گرد و غبار و تخلیه‌ی مونوکسید کربن از محیط استفاده می شود .