هوای برگشتی از اتاق ها با هوای تازه در محفظه اختلاط دستگاه هواساز مخلوط شده و سپس از کویل های سرمایی یا گرمایی و رطوبت زن (معمولا در زمستان) عبور می کند. فرایند رطوبت زنی بوسیله پاشش آب از افشانک ها یا شبکه بخار و فرایند رطوبت گیری توسط کویل سرمایی انجام می شود.
هواساز ها با توجه به کاربری و طراحی انجام گرفته آن وظایف مختلفی را بر عهده دارند. تامین هوای تازه، تامین بار برودتی سرمایش، تامین بار حرارتی گرمایش، فیلترینگ هوای ورودی، رطوبت زنی و یا رطوبت زدایی و … از جمله وظایف هوارسان ها می باشد. و تنها در صورت کنترل بر موارد فوق می توان از محیطی با دمای آسایش مناسب بهره برد.
در هواساز های فاقد سیستم کنترلی دمای خروجی از هوا سازه به هیچ عنوان کنترل نمی شود که این امر نه تنها باعث عدم ایجاد دمای آسایش در محیط می شود بلکه موجب افزایش شدید مصرف انرژی نیز می گردد.
یک استراتژی در کنترل دمای خروجی از هواساز های دارای سیستم کنترلی هواساز به نحوه زیر می باشد:
در سیستم های کنترلی هواساز با نصب یک سنسور در محل خروج هوا ساز و یا در فضاهای مورد بهره برداری و اتصال آن به کنترلر، کنترلر با توجه به دمای آسایش تعیین شده شیرآلات کنترلی دو راهه و یا سه راهه (شیرهای کنترل هوارسان دو راه و سه راه) هواساز را با توجه به نیاز به نسبت های خاص تنظیمی به صورت تدریجی باز یا بسته می کند.
استراتژی سیستم کنترل هواساز – هوارسان های تعیین کننده نحوه عملکرد دستگاه و کنترل پارامتر ها در شرایط مختلف بوده و در برگیرنده موارد زیر می باشد:
*کنترل دمای خروجی هوارسان – هواساز
*کنترل موتور دمپر های هوای تازه – موتور دمپر های کانال برگشت
*کنترل شیر های دو راهه و سه راهه (آب یا بخار سیستم)
*کنترل فیلتر هوارسان – هواساز
*جلوگیری از یخ زدگی کویل آب گرم بوسیله آنتی فریز Anti freez
*کنترل دمای هوای برگشت و هوای آزاد و انجام استراتژی های کاهش مصرف انرژی در مواقع لزوم
* ارتباط با سیستم های کنترل مرکزی ساختمان ( مدیریت هوشمند ساختمان BMS ) در صورت ارتباط سیستم کنترلی هواساز به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان BMS می توان وضعیت تمامی تجهیزات نصب شده بد روی هواساز را مشاهده نمود و همچنین می توان تمای آسایش تنظیم شده را SetPoint تغییر داد و …
*ایجاد زمان کاری توسط کنترلر هواساز
*سیستم های کنترلی هواساز بیمارستان، سیستم کنترل هواساز صنعتی ، با عملکرد های خاص هر مجموعه
* امکان گرفتن گزارش کارکرد هواساز
و…
در این سیستم هوای تازه با عبور از کویل های سرد و گرم و عبور از فن به سنسور خروجی از هواساز برخورد می کند. در این حالت کنترلر با فرمان دادن به شیر های کنترلی میزان دبی جریان ورودی به کویل های سرمایش و گرمایش را کنترل کرده تا دمای خروجی را به دمای تنظیمی آسایش SetPoint برساند.
آنتی فریز نصب شده بر روی هوا ساز در زمان شروع یخ زدگی با فرمان دادن به کنترلر فن هواساز را خاموش می نماید. سپس کنترلر هواساز دمپر هوای آزاد را بصورت کامل می بندد و شیر سه راهه و یا دو راهه مسیر گرمایش را بصورت کامل باز می نماید تا از بروز یخ زدگی در کویل جلوگیری به عمل آورد.
عوامل موثر بر کنترل دقیق تجهیزات کنترل هواساز
انجام کنترل دقیق وصحیح سیستم هوارسان نیازمند طراحی و انتخاب دقیق تجهیزات سیستم های مکانیکی است که با انتخاب صحیح تجهیزات کنترل هواساز می توان از کنترل موثر هوارسان بهره کافی را برد.